Sengen hindrer liggesår og letter arbejdet – Allan Nicolajsen

allanKørestolsbrugeren Allan Nicolajsen har fået en bedre nat af en ordentlig seng. Før skulle han vendes hver 3. time for at undgå liggesår – nu sover han ni timer hver nat uden problemer.

Når man ikke kan ret meget selv, så er en ordentlig seng en afgørende livskvalitet.

Sådan mener Allan Nicolajsen, og han ved, hvad han taler om.

Han kørte galt på motorcykel i 1991. Hastigheden var beskedne 40 kilometer i timen, men det var nok til at flække en ryghvirvel og gøre Allan Nicolajsen lam fra 4. hvirvel og ned.

Så da han halvandet år efter ulykken kunne udskrives som spastisk lammet kørestolsbruger, håbede han, at han havde sovet i en sygehusseng for sidste gang.

– Når man har tilbragt 17 måneder på hospitalet, så har man set rigeligt til sygehussenge, siger han:

– Det er en jernhest, som er ukomfortabel, grim og alt for smal, når man er en bredskuldret fyr som mig.

Alligevel var det sådan en seng, der ventede på Allan, da han kom hjem til Kolding. De første syv år efter ulykken havde han ’en seng fra depotet’, som han udtrykker det. Og det gav dårlige nætter:

– Jeg har spasmer 24 timer i døgnet. Også når jeg sover. Og spasmerne betyder, at jeg trækker mig selv ned i fodenden af sengen, hvor jeg så kunne få endnu flere spasmer, fordi jeg stødte imod. Så skulle min hjælper bugsere mig på plads, men det kunne hjælperen ikke gøre selv, fordi jeg er en stor mand, der er glad for mad. Så måtte vi ringe efter hjemmeplejen, som så kunne komme ud efter en times tid – og ret hurtigt var den nattesøvn så også forduftet, siger Allen Nicolajsen.

Sådan forløb mange nætter, hvor hjemmeplejen i hvert fald et par nætter ugentligt måtte ud forbi Allan Nicolajsen og hjælpe med at få ham bugseret på plads i sengen. Så opdagede han på en messe i Fredericia en Magnolia plejeseng fra Comfort Design:

– Sengen var bredere, bedre polstret og langt mere anvendelig for det handicap, jeg har.

Sengen kan tippes op og ned, så når Allan Nicolajsens kramper har sendt ham ned i fodenden, kan hjælperen vippe sengen, så han nemt kan trækkes på plads igen:

En anden gevinst ved sengens vippefunktion er, at det er nemmere for hjælperne at få Allan Nicolajsens tøj til at sidde ordentligt.

– Jeg havde tendens til liggesår før, men det forsvandt med den nye seng. Dels er det nemmere at få tøjet til at sidde rigtigt på mig, fordi jeg er nemmere at flytte rundt med i sengen. Og dels er madrassen helt suveræn. Liggesår kunne tidligere koste mig et halvt år på maven, så derfor blev jeg vendt hver tredje time hver nat. Det gav en dårlig søvn. Så også på den måde er det en lettelse med den nye seng. Her ligger jeg på ryggen fra 23.00 til 8.00 uden problemer, siger han.

At sengen så samtidig er pæn at se på er også et plus:

– Jeg vil ikke ligge i en sygeseng, for jeg er ikke syg. En sygeseng minder om et sygehus, og det vil jeg ikke have i mit eget hjem. Jeg har jo heller ikke linoleum på alle gulvene, vel, siger Allan Nicolajsen.

I dag har Allan Nicolajsen stadig en sygehusmadras – men den ligger i hundekurven…